Game of Thrones - Malta


Af Filip Thobias Hubert, Jakob Søholm Clausen og Mikkel Mølholt Jensen

Hvis du er ligesom Jon Snow og ingenting ved, så er Game of Thrones en populær amerikansk middelalder-fantasy tv-serie, som har anvendt mange kendte lokationer fra Malta til dets optagelser. Game of Thrones er en hæsblæsende, action-packed serie om magtkampe, vold, sex, bedrag og sammenhold samt meget andet. Serien finder sted i en fantasi-verden med to kontinenter, Westeros og Essos, som hhv. ligger mod vest og øst. Westeros består af syv kongeriger som alle styres af én overordnet kongemagt. Alt styres fra den sagnomspundne Iron Throne. Denne kongemagt er eftertragtet af mange, og det er netop denne eftertragtelse, som er det primære grundlag for seriens mest prominente plot - kampen om magten over de syv kongeriger, indebærer bl.a. kampen mellem de fem selvudråbte konger, Joffrey Baratheon, Stannis og Rennly baratheon, Robb Stark og Balon Greyjoy, som endte ud med at alle undtagen to af de fem konger overlevede De Fem Kongers Krig. På trods af dette, fortsætter magtkampen om Jerntronen.


 

When you play the game of thrones, you win or you die
- Cersei Lannister

 

If you think this has a happy ending, you haven't been paying attention
- Ramsay Bolton
 
 

Lokationer på Malta

Game of Thrones lokationer på Gozo


På ø'en Gozo, som er placeret nord-vest for Malta, er den smukke natur scene fra Danaerys Targaryan og Khal Drogos udendørs bryllup som finder sted i første afsnit af sæson ét . I scenen kan man se den smukke Azure Window i baggrunden, som er en klippe bue, som ligger ude ved den vestlige kyst af Gozo. The Azure Window er desværre blevet ødelagt under et kraftigt stormvejr tilbage i 2017, men man kan stadig besøge stedet.

 
Stacks Image 18
Stacks Image 20
 

Game of Thrones lokationer i Mdina


Mdina som er Maltas tidligere hovedstad er placeret midt i Malta. Mdinas smukke ikoniske gader er ofte vist i scener af gaderne i King's Landing, som er hovedstaden i Game of Thrones. Den smukke port til Mdina er med i én scene fra tredje afsnit af sæson ét, hvor Catelyn Stark rider igennem porten til King's Landing for, at advarer Ned Stark om famillien Lannister. Efter Catelyn starks ankomst til King's Landing møder hun Ned Stark i Petyr Baelish bordel, hvis ydre er filmet i Mdinas gader. Lidt uden for Mdina er haverne fra The Red Keep filmet i Sanct Anthon Garden.

 
Stacks Image 27
Stacks Image 29
 

Game of Thrones lokationer i Valetta


Mange lokationer fra Maltas nuværende hovedstad Valletta er med i den populære tv-serie. Valetta er placeret i den nordlige del af Malta. De fleste optagelser fra lokationer i citadellet i King's Landing, som hedder The Red Keep, er optaget i Valetta. Krypterne i The Red Keep er filmet i Fort Ricasoli, som er placeret i Valetta. Den lange trappe til The Great Sept of Baelor er også filmet i Valetta, men selve kirken er computer animeret, og findes ikke. Den berømte scene om Ned Starks halshugning er også filmet på Fort de Manoel, som ligger ude for Valettas kyst, som kan ses fra byen. Der er desværre ikke adgang til fortet for offentligheden, og man kan derfor ikke se det tæt på.

 
Stacks Image 36
Stacks Image 38
 

Den ikoniske by, Kings landing, fra Game of Thrones, hvor den overordnede kongemagt og jerntronen finder sted, blev for det meste blevet filmet i Mdina og Valletta. Med steder som, porten til King’s Landing, The Great Sept of Baelor, Lillefingers Bordel og The Red Keep, som også er filmet i disse kendte byer.


Malta er tilmed også kendt for sin elegante, kulturelle arkitektur og historiske begivenheder. Game of Thrones er kun blandt de mange filmoptagelser, der er foretaget i Malta. Bl.a. den danske film, Tempelriddernes Skat III er også optaget i det kulturelle Malta.

 

Religion


Den mest udbredte religion i Malta er katolicisme, med ca. 95% af befolkning som skulle være katolikker.


Den stærke religion i Malta er også tilstedeværende i King’s Landing i Game of Thrones, hvor majoritetsreligionen er “The Faith of The Seven”.


“De Syv” er den mest udbredte religion i Game of Thrones, som har sit hovedsæde i Den Store “Sept” i King’s Landing, som er Westeros’ hovedstad.


“De Syv” lægger sig op ad den middelalderlige kristendom, da den har en formaliseret kirke, som anser sig selv som en af de to søjler, som samfundet hviler på (religionen og kongemagten). religionen har en grundtekst (Den Syvtakkede Stjerne), som al teologisk overvejelse sker på baggrund af.


Religionen er monoteistisk ligesom kristendommen. Hvor kristendommen har sin tredeling i faderen, sønnen og helligånden, har De Syv en syvdeling i syv arketyper: faderen, moderen, krigeren, jomfruen, smeden, den gamle kone og den fremmede. De syv arketyper har den samme funktion som katolicismens helgener, hvor man retter bøn mod den, der er bedst i stand til at hjælpe. Skal du i krig, beder du til krigeren, og ønsker du visdom, beder du til den gamle kone.

Stacks Image 47
 

Dansk deltagelse i Game Of Thrones

 
Stacks Image 56
Stacks Image 58
Stacks Image 60
Stacks Image 62
 
Nikolaj Coster-Waldau
Johan Philip Asbæk
Birgitte Hjort Sørensen
Frank Hvam
 
Nikolaj Coster-Waldau er en dansk skuespiller, producer og manuskript-forfatter på 48 år. Han er mest kendt for sin rolle i "Nattevagten" og selvfølgelig "Game of Thrones". I Game of Thrones spiller han rollen som den først selvopblæste ridder, Jaime Lannister, som tilmed også er en del af en af de største og mest magtfulde familier i Westeros. Vi møder hans karakter i det aller første afsnit af Game of Thrones, "Winter is Coming" og følger han interessante udvikling igennem resten af serien.
Johan Philip Asbæk, også kendt som, Pilou Asbæk, er en dansk skuespiller på 37 år. Han er kendt fra DR´s politiske dramaserie "Borgen" og filmen "Ghost in the Shell". I Game of Thrones spiller han rollen som Euron Greyjoy, som vi bliver introduceret til i episoden, "The Red Woman" i sæson 6, hvor vi derefter følger hans vej mod magt igennem resten af serien. Euron Greyjoy er en magtliderlig vendekåbe som er villig til at gå til det aller yderste for at opnå sit største ønske; at sidde på Jerntronen, som konge af Westeros.
Birgitte Hjort Sørensen er en dansk skuespiller på 37 år. Hun er mest kendt for sin optræden i "Autómata", "Marie Krøyer" og "Kraftidioten". Birgitte Sørensen var med i episoden kaldet "Hardhome" i sæson 5 af Game of Thrones, hvor hun så ud til at have en forholdsvist vigtig rolle, som Wildling-kvinden, Karsi. Karsi er den første leder af the Wildlings som det lykkes for Jon Snow at få overtalt til at tage syd for Muren. Ved første øjekast, virker Karsi som en forholdsvist vigtig rolle i serien, men på trods af dette ses hun ikke i nogle senere afsnit.
Frank Hvam er en 48-årig dansk stand-up komiker, manuskript-forfatter og skuespiller. Han er kendt for sin detagelse i TV'serien "Klovn" og "Langt Fra Las Vegas". Frank Hvams deltagelse i Game of Thrones indebar kun én scene på ca. 1 minut og 55 sekunder i episoden, "The Winds of Winter" i sæson 6, hvor han spiller rollen som en Maestor uden et givent navn i den ene scene.
 
Stacks Image 90

Vores erfaring


Alle de anvendte lokationer fra Malta i Game of Thrones er gratis at se. Det er dog ikke muligt at komme ind i de forskellige fort, såsom Fort Manoel.


Man kan udforske gaderne af Mdina, som er anvendt til gaderne af King's Landing, som man har lyst til og i sit eget tempo.


Den plads, hvor Daenerys Stormborn og Khal Drogo blev gift kan også udforskes uden betaling, men stenbuen kendt som, The Azure Window, blev dog ødelagt i 2017 under en voldsom storm.


Man skal dog være opsat på, at den offentlige traffik til-og-fra den nuværende hovedstad, Valletta, kan have nogle længere ventetider, alt efter, hvornår man forsøger at tage den.


Vi kunne også erfare, at der på mange dage kunne forekomme kraftige vinde, som kunne vanskeliggøre nydelsen af den smukke, maltetiske arkitektur og natur.


Hvis man forventer at finde en masse Game of Thrones merchandise eller lignende, så vil man blive skuffet. Malteserne lader ikke til at udnytte Game of Thrones i deres tourisme, da vi kun fandt én eneste souvenir-forretning med Game of Thrones "merchandise", hvilket indebar en replika af Jon Snows sværd, Longclaw.